Marie

Marie


French cognate of Mary, which is derived from the Hebrew Miryām, a name of debated meaning.

Many believe it to mean "sea of bitterness" or

"sea of sorrow."

However, some sources cite the alternative definitions of "rebellion," "wished-for child," and

"mistress or lady of the sea."

Køer


En flok køer er meget lig et kobbel ulve, med alfa-dyr og komplekse sociale dynamikker. Hver enkelt ko kan genkende mere end 100 medlemmer af deres flok, og sociale forhold er meget vigtige for dem.


Køer vil konsekvent vælge ledere pga. deres intelligens, nysgerrighed, selvtillid, erfaring og gode sociale færdigheder, mens mobning, egoisme, størrelse og styrke ikke anses for passende lederegenskaber. Køer danner nære venskaber med visse køer fra deres flok – specielt forholdet mellem mor og datter er meget stærkt, og kalve knytter bånd med andre i deres aldersgruppe.


De sociale forhold mellem køer påvirker en stor del af deres daglige liv. Når en flok lægger sig til rette for at tage sig en lur, er hver kos placering og den rækkefølge de ligger i, direkte relateret til deres status i flokken. Det er meget stressende for køerne at blive opdrættet i unaturlige omgivelser – fx overfyldte stalde – fordi det ødelægger deres hierarki.


Dette svarer til, hvordan mennesker ville føle, hvis vi blev spærret inde i et lillebitte område med tusinder af mennesker som vi ikke kendte. Ligesom os, kan køerne bedst lide at være tætte på deres familie og venner, og stressen fra livet på en fabriksgård gør dem forvirrede, bange og alene.

Køernes Hemmelige Liv

 

En ko der tilfreds tygger drøv, ser muligvis ud

som om at intet i denne verden bekymrer den,

men der sker en hel masse inden bag dens

store, brune øjne.


Køer er lige så forskellige som katte, hunde og mennesker: Nogle er kloge, andre langsomt opfattende. Nogle er modige og eventyrlystne, mens andre er sky og generte. Nogle er venlige og betænksomme, mens andre er dominerende og luskede.


Ifølge de nyeste undersøgelser, er køer, ud over at have forskellige personligheder, generelt meget intelligente dyr, som kan huske ting i meget lang tid. Dyreadfærdsspecialister har fundet ud af, at køer arbejder sammen på socialt komplekse måder, idet de med tiden udvikler venskaber, nogle gange bærer nag overfor køer som har behandlet dem dårligt, og skaber hierarkier indenfor deres flokke, hvor de vælger ledere efter intelligens. De er også følelsesmæssigt komplekse, og har endda evnen til at bekymre sig om fremtiden.


Forskere har fundet ud af, at køer ikke blot kan gennemskue problemer, men at de også – ligesom mennesker – sætter pris på intellektuelle udfordringer, og bliver glade når de finder en løsning. Deres store problem er selvfølgelig, at de bliver opdrættet for at blive slagtet, og ligesom alle andre dyr, har de hverken lyst til at blive skilt fra deres familier eller blive slagtet. Således har man oplevet køer, der har brugt deres intelligens til at gennemføre fantastiske bedrifter, for eksempel at hoppe over et mere end 2 meter højt hegn for at flygte fra et slagteri, at gå flere kilometer for at genforenes med en kalv efter at være blevet solgt på en auktion, eller at svømme over en flod for at få sin frihed.